Hondencentrumwille.nl

Gezonde voeding voor hond & kat

vleesch
 

Terug naar de basis

Een goede basis begint bij gezonde voeding. Honden en katten zijn van nature carnivoren . De hoofdmaaltijd van een hond en kat hoort dus te bestaan uit vlees.

In de jaren 70 werden de brokken als diervoeding geïntroduceerd. Voor het gemak van de mens. Als we kijken naar de ingrediëntenlijst van de meeste diervoeding  zien we een heel laag vleesgehalte, zelfs bij de duurste commerciële brokken bestaan de ingrediënten voornamelijk uit vulmiddelen genaamd koolhydraten;  zoals granen, mais, tarwe soms wel 70%. Een hond of een kat kan hier niks mee, dit is ballast. Hetzelfde geldt ook voor het meeste blikvoer. En je dan te bedenken dat je voor 15 kilo goedkope vulmiddelen geur, kleur en smaakversterkers gerust €70,-  mag betalen.

Tegenwoordig kampen veel huisdieren met problemen zoals allergieën, jeuk, vachtproblemen, en bijvoorbeeld puppies die last hebben van groeipijnen. Maar ook dieren die speciale dieet -voer zouden moeten eten. Dit alles omdat ze niet in balans zijn. Ik snap dat dit vragen oproept, want wat kan je jouw lieve huisdieren dan nog wel voeren ?

Het dierenvoer die in de supermarkt ligt en bij de dierenartsen te verkrijgen is. Is meestal niet de meest optimale voeding voor uw huisdier. Daarom gaan we terug naar de basis. Gelukkig zijn we al veel bewuster bezig met de voeding van onze huisdieren.  Het beste zou zijn dat uw hond of kat rauw vlees te eten krijgt. Natuurlijke voeding zonder  toevoegingen.

Belangrijk is dat het In de juiste verhouding spiervlees, bevleesd bot en orgaanvlees word gegeven, we willen immers niet dat onze huisdieren tekorten oplopen. Je kunt het rauw voeren onderverdelen in het zelf samenstellen, dit word de BARF methode(Bones en raw food) genoemd, je kan ook complete prooidieren voeren dit is de NRV (natuurlijk rauw voer)methode. Beide methodes kan je niet zomaar aan beginnen omdat je in de juiste verhoudingen moet voeren.. Je zou je dus eerst goed moeten inlezen over het zelf samenstellen van rauw voer. De meeste mensen die overstappen naar rauw vlees beginnen met KVV( kompleet vers vlees) belangrijk is dat je minimaal 4 diersoorten voert . Maar het liefst 5 of meer . Bijvoorbeeld rund, lam, kip,kalkoen en geit.

Door de afwisseling in de diersoorten zorg je ervoor dat je compleet voert. Je zult zien dat je huisdier veel baat heeft bij deze voeding, dit uit zich in een betere vacht, minder en stevige ontlasting, en dat zorgt er weer voor dat de anaalklieren geleegd worden en niet vol en ontstoken raken. Hierdoor raakt jou huisdier weer in balans. Zowel geestelijk (rust,  omdat je voldoet aan de natuurlijke kauwbehoefte van je hond, door het kauwen komt er een stofje vrij in de hersenen waardoor honden rustiger worden) en lichaamelijk. Lichaamelijk merk je dit onder andere door een betere spierontwikkeling. We zien veel pups voornamelijk van de grotere rassen die kampen met groeipijnen en groeispurten, een pup die rauwe vleesvoeding krijgt groeit gestaag op. Ook katten die last hebben van b.v. struviet, blaasgruis hebben veel baat bij rauwe vlees voeding. De klachten verdwijnen meestal door het veranderen in de voeding. Huisdieren zitten lekkerder in hun vel. Door deze gezonde voedingen komen uw huisdieren minder vaak bij de dierenarts. En nu hoor ik u denken…En al die bacteriën die in rauw vlees voorkomen ? Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de hond. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de hond. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door een gezonde hondenmaag vernietigd door het maagzuur.

11138086_872400936142488_6810388433182544230_n

Brokken

Er zijn ook mensen die om bepaalde redenen niet rauw kunnen voeren, mijn advies is om dan toch een brok te voeren die grotendeels uit vlees bestaat en graanvrij is. Wij hebben een brok van hoogwaardige kwaliteit opgenomen in ons assortiment, namelijk Dog & Cat Lovers Gold.

Overstappen naar vers vlees

Een volwassen hond of kat heeft ongeveer 20/30gram per kilo lichaamsgewicht nodig, een heel actieve hond kan je 40 gram per kilogram lichaamsgewicht geven.

Pups van de grote rassen ongeveer 50 gram per kilo lichaamsgewicht en de kleinere rassen tot wel 100 gram per kilogram lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld je pup is 10 kilo x 50 gram = 500 gram verdeeld over meerdere porties op een dag.

Kittens hebben 80 tot 100 gram per kilo lichaamsgewicht nodig.

In de meeste gevallen kan je huisdier zo overstappen naar vers vlees, een huisdier met gevoelige darmen? Dan kan het vlees eerst overgoten worden met gekookt water.

Heb je vragen? Zou je meer informatie willen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Over wille

Ik ben Geeske Slofstra, gediplomeerd kynologisch instructeur. Samen met Michel hebben wij twee Berner Sennen honden, Kyra en Yolanthe en een kat Gizmo.

Product categorieën

    Contact informatie

    Hondencentrum Wille
    Fabrykswei 2
    8734 HV
    Easterein

    e: info@hondencentrumwille.nl

    T: 06 28 12 97 66

    ideal paypal facebook

    Top